Vilka ord och värderingar matar vi våra barn med?

“Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv” – Astrid Lindgren –

Jag har under många år varit intresserad av den kinesiska läran, Feng Shui. Att skapa balans inom olika områden som finns i livet. Ekonomi, Kärlek, Hälsa osv genom olika färger och symboler i olika delar av mitt hem. På mitt skrivbord har jag bland annat placerat en rödbrun lyckogroda som är en symbol för lycka och välstånd inom flera plan och områden. Har också en guldfärgad groda vid min ytterdörr, på golvet på väg in i mitt hem. Häromdagen fastnade mina ögon på min rödbruna lyckogroda och ett minne blixtrade till.

För många år sedan hade jag en vän på besök och med sig hade hon sina barn. Ett av barnen stod och klappade på min lyckogroda och frågade mig varför grodan hade en peng i sin mun. Barnet var tre år, jag kände att mina grundgående tankar om lycka och välstånd var inte nödvändig att ta upp just den dagen. Så jag sa att grodan vaktar min lyckopeng så den inte kommer bort, och att jag också tycker grodan är fin och blir pirrigt glad när jag tittar på den. Barnet var nöjd med min förklaring. Det är så tacksamt att prata med barn, för hos ett barn finns ingen begränsning av fantasi.

Det som förundrade mig var mammans efterföljande ord: Ja du ”Pelle”, visst har Anki många konstiga saker i sitt hem”…

Konstiga saker… Vad är det egentligen vi säger till våra barn? Vad är det för självskapande synsätt och påståenden som vi väljer att föra vidare. Vad som hos en person ser en vacker detalj i sitt hem, hos någon annan anses den vackra detaljen vara ”onormal”. På samma jordklot, fast i en helt annan världsdel är en liten detalj så vacker, viktig och betydelsefull i ens hem, i sitt liv för att skapa balans, medans i en annan världsdel är denna detalj bara en konstig sak.

När jag skriver dessa ord spelas en vers upp i mitt huvud. En vers ur Olle Adolphsons visa – Gåtfulla folket…

Där blir en värdelös sak till en skatt
Där, där blir sängar till fartyg en natt och går till månen
Där finns det riken som ingen av oss tar ifrån dem
Alla är barn och de tillhör det gåtfulla folket

Reflektion – om vi väljer att begränsa våra barns tankar och fantasi, hur mycket stoppar vi oss själva då? Allt börjar i en tanke – Våra tankar skapar våra känslor, våra känslor skapar vårt beteende. Så låt fantasin flöda fritt, livet blir så där härligt levande då.

Nu ligger en ny video uppe på min YouTube kanal – Guidad Svensk Meditation – Bättre Självkänsla. Tack för att du lyssnar.

Tack för att du stannade till. Dela gärna om du tycker om det du läser så att andra människor också kan få inspiration.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

One thought on “Vilka ord och värderingar matar vi våra barn med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *