Vem lyssnar du på? Hjärtat eller hjärnan?

“Tillåt inte hjärnan att säga åt hjärtat vad du bör göra. Hjärnan ger upp för lätt…”

Det har varit lite mer tv-tittande än vanligt, nu när jag varit hemma med värk i bihålor och upp och ner förkylningssymtom. Gift vid första ögonkastet på svt play är en realityserie som jag har följt. Sex singlar letar efter den stora Kärleken och matchas ihop av bland annat psykologer och sexologer. De får sen träffa varandra för första gången framme vid altaret, med den som expertteamet har matchat ihop den andre med. Vid altaret får de säga ja eller nej till varandra. Säger de ja till varandra får vi följa paret som gifta i en månad. Efter den månaden har gått får de sen välja om de vill fortsätta vara gifta med varandra eller välja en separation.

En intressant serie som hos mig väckte både glädje och irritation… och tankar om attraktionslagen. Det man sänder ut det får man tillbaka… Några gick in i detta med ett öppet hjärta och var öppen för vad som skedde dag efter dag. De lyssnade på varandra och reflekterade och respekterade den andres tankar och åsikter. De agerade för att få en positiv förändring i deras nuvarande livssituation. Medan några bokstavligen letade efter fel hos den andre. De ville också ha en förändring i deras livssituation men gick in i detta med en känsla av rädsla och oro; ”Jag har blivit sårad förut och därför kommer jag också att bli lämnad denna gången. Han/hon verkar snäll och omtänksam, det är för bra för att vara sant. Lika bra att jag har taggarna utåt så ingen sårar mig igen”.

Kan ni redan här gissa hur det gick för de par som deltog?

Hjärnan och Hjärtat

Hjärnan är bra på att analysera in i minsta detalj och att känna igen invanda mönster. Hjärnan är lat och följer gärna de inre stigarna som redan trampats upp. Hjärtat däremot ser inte bakåt i tiden utan använder känslornas inre kompass. Vad som känns sant och ärligt eller tvivelaktigt och ängslan.

Vad händer om vi skulle låta hjärnan tystna och istället följa känslan i hjärtat? Vad händer om vi skulle sluta lyfta hjärnans visdom och som ersättning lyfta hjärtats visdom? Vad skulle hända om vi stannar upp en stund, välja att trampa upp nya stigar och vägar i hjärnan, våga känna tillit att hjärtat och känslan leder oss rätt?

Hur är jag då? Vad lyssnar Anki på?

Jag är en känslomänniska som lyssnar (oftast) till hjärtat istället för till hjärnan. Jag älskar och dras till personen som jag kan skratta med, som jag kan föra givande samtal tillsammans med. Som jag kan sitta i tystnad med utan att det känns konstigt. Som ser mig och som rör mig ända in i själen. Vad du har för bakgrund eller utbildning, det rör mig inte i ryggen. Klickar det så klickar det. Är jag trygg med dig. Lyfter du mig. Respekterar du mig. Ser du mig. Då har du min kärleksfulla hand som gärna vill hålla i din.

– Lyfte blicken under min skogspromenad i onsdags. Ni som följer mig på sociala medier vet hur jag känner och reagerar när jag ser alla fina hjärtan som dyker upp längst min väg! –

Reflektion: Vad händer när du inte lyssnar på dina känslor? När du tystar ner den där ivriga lilla rösten som bor inom dig, djupt inne i ditt hjärta? Hur får det dig att må? Att känna? Vad skulle hända om du valde att trampa upp nya stigar och vägar i hjärnan, våga känna tillit att hjärtat och känslan leder dig rätt?

Livet pågår här och nu. Hur vill du leva? Hur vill du känna?

Dela gärna om du tycker om det du läser och varmt välkommen att bli en prenumerant till min blogg, min inspiration och till mina tankar.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

One thought on “Vem lyssnar du på? Hjärtat eller hjärnan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *