TACKSAMHET – Ett lyckligare liv

“Om vi ständigt jagar meningen med livet kan livet förlora mening.”– Albert Camus.

”Nej Anki, jag har faktiskt ingenting att vara tacksam för”, är en mening som har etsat sig fast i min hjärna. Det är ord från en bekant som sades under en diskussion för något år sedan. … Inget att vara tacksam för … Du andas själv, du kan gå utan hjälpmedel, du har barn, du har ett arbete som ger dig inkomst varje månad, du har en bostad, du lever i ett tryggt land som Sverige utan krig, du har rent drickbart vatten direkt från din kran… listan av tacksamhet kan genom mina ögon göras oändligt lång.

Oavsett hur mycket än jag försökte hjälpa henne att hitta en glimt av tacksamhet i livet, hittade hon något i mina förslag som var problematiskt, tungt och jobbigt.

Jag minns en bild och ett citat på nätet som dök upp i mitt flöde för ett tag sedan. Bilden visade en katt som satt i sin kattbox. Boxen hade inga väggar men nätdörren fanns kvar. Katten märkte inte att väggarna var borta, utan fokuset var på den stängda nätdörren, den väg den alltid brukar ta. Citat; ”Om du bara fokuserar på problemet, kommer du inte se lösningen”.

Jag kan inte säga det bättre.

Nu menar inte jag att jag går omkring och trallar av tacksamhet 24 – 7, jag är människa och har mina ”bad days” jag också. Men det jag vill trycka på är att det går att öva upp sin tacksamhet, bara man vill, genom att öva varje dag på att säga ordet – TACK -. Säg orden med en känsla av tacksamhet, uppskattning och glädje.  

 • När du äter din frukt, exempelvis ett äpple, säg ”TACK för mitt fina äpple som jag kan äta nu. TACK för mina tänder som kan ta en tugga av detta äpple som smakar sött/syrligt/saftigt…”.
 • Säg också TACK för att dina sväljreflexer fungerar utan hjälpmedel. Du styr hela processen.
 • Eller när du är ute och går säg TACK till dina fötter som faktiskt bär dig dit du vill. din kropp som håller dig uppe.
 • Eller när du häller upp vatten i ett glas direkt från kranen säg TACK, för att vattnet är rent och drickbart. TACK för att du kan välja om du vill ha ljummet eller kallt vatten.
 • Eller om du har en bil och sitter i din bil, säg TACK för att bilen kör dig dit du vill.
 • När du sätter nyckeln i din dörr, säg TACK för att du har ett hem, som har en dörr du kan låsa som gör att du kan känna dig trygg om natten.

Alla människor har inte dessa saker. Ta inget för givet…

Det kanske låter flummigt, det kanske låter supertrivialt men ord har kraft! Ju mer du säger TACK desto mer övar du upp din tacksamhet. Du ser runt omkring dig saker, ting, händelser, situationer, relationer att vara tacksam för. Och tacksamhet väcker i sin tur ditt må-bra-hormon i din kropp. En absolut win-win situation om du vill ha ett lyckligare liv. Enligt mig…

TACK för att du stannade till och läste mitt blogginlägg! Lämna gärna en kommentar om du vill. Dela gärna om du tycker om det du läser och varmt välkommen att bli en prenumerant till min blogg, min inspiration och till mina tankar.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

4 thoughts on “TACKSAMHET – Ett lyckligare liv

 1. Du har så fantastiskt rätt, att vara tacksam, vi har så mycket att vara det för! Tänker alltid på Evert Taubes så länge skutan kan gå, vem har sagt att just du ska hörsel och syn och vem har faktiskt sagt det.
  Ha en fin nationaldag!
  Vänligen Karin

  1. Tack Karin för din reflekterande kommentar. En klockren visa som pekar på att inte ta livet för givet ? Önskar dig också en härlig nationaldag ⚘
   Kram Anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *