Starka killar gråter inte…

“Du blir vad du tror. Du är där du är idag i ditt liv baserat på allt du har trott” //Oprah Winfrey…

 • Varför måste du alltid vara så besvärlig?
 • Kan du aldrig göra någon annan glad?
 • Varför kan man aldrig slappna av när man är med dig?
 • Varenda j*vla gång vi är på fotbollsplanen får du alltid någon att gråta! Tror du att jag tycker det är kul att ta med dig hit då? Jag kan komma på tusen andra saker som jag hellre skulle vilja göra…

Det här är inte meningar tagna under olika tillfällen. Det här är kränkande, nedvärderande meningar som en pojke runt sju – åtta år fick höra under en kort tid, under ett och samma tillfälle.

Jag vet inte hela bakgrunden till varför pojken fick utstå dessa ord. Jag gick förbi en fotbollsplan en dag och hörde och såg hur en vuxen man (gissar att det var pappan) som stod och skällde på en pojke med nedsänkt blick. Runt omkring stod andra barn och tittade och lyssnade…och andra vuxna.

Jag kände sorg och frustration när jag såg hur pojken bara stod och överöstes av hårda ord. Hans blick vänd ner mot marken. Hur hans axlar bara sjönk längre och längre ner. Han stod där i sin ensamhet, trots människor runt omkring. Han matades med ord som ett barn har svårt att selektera och värdera. Varför stoppade ingen? Jag kände sorg och frustration, men fortsatte min väg hem under tystnad.

Det är ju ett dilemma att säga till andras barn när de beter sig illa när föräldrarna är med, och jag måste erkänna, ett ännu större dilemma när man ser en vuxen bete sig illa. Vad säger man då? Vad gör man?

Jag vet, om jag hade sett fysiska slag då hade jag rusat in och stoppat nedtryckningen. Men jag vet ju också hur ont det gör att få höra hur dålig, värdelös och dum man är som liten. Små öron som inte riktigt kan sortera eller bedöma det som sägs i stunden. Ett litet ömtåligt hjärta som kan få skador och ärr genom att ta emot ogenomtänkta ord. Skador och ärr som tar år att läka, om de ens någonsin blir helade.

Oavsett om du pratar med ett barn eller en vuxen, selektera det du säger då ord är kraftfulla. Som jag tidigare har skrivit i ett annat inlägg – Vilken etikett har du? – man får väldigt tidigt i livet höra vem man är som person, vilket i sin tur skapar en osynlig etikett som man sedan omedvetet bär med sig. Jag fick etiketten ”duktiga flickan” eftersom jag var noggrann i det arbete jag utförde och tänkte mer på andra än på mig själv. Jag gav också i det inlägget ett exempel på en pojke från min förskola som jag tidigare arbetade på. Han fick höra från sin pappa att ”starka killar gråter inte”. Därför bet han ihop när han blev ledsen och lät tårarna komma när ingen annan såg. Pojken på fotbollsplanen då? Vad får han för livsetikett? Att han alltid är besvärlig? Aldrig kan göra någon glad… får alla att gråta…

Är det en sån värld vi vill skapa till de vi älskar och tycker om? Är det en sån värld vi vill skapa till alla som vi har runt omkring oss?

Kärlek och vänliga ord skapar härliga och upplyftande relationer. Enligt mig. Ord är kraftfulla, även de ord och meningar som du säger till dig själv…

TACK för att du stannade till och läste mitt blogginlägg! Lämna gärna en kommentar om du vill. Dela gärna om du tycker om det du läser så att andra människor också kan få inspiration. Och du, varmt välkommen att bli en prenumerant till min blogg, min inspiration och till mina tankar.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

4 thoughts on “Starka killar gråter inte…

 1. Hmmm.. bemötande då man får höra ngt dyligt: till den föräldern till sju/åtta åringen.

  Typ:

  Man har hört om sk värsta hockey å fotbollsföräldrar men DU tar då djävlare mig priset (+ ev: fy fn..& stryk skulle du ha)

  Eller

  Idrottsföräldrar sägs vara bra & inspirerande! Men Någon förebild är DU då rakt då inte. (+ev: Stryk skulle du ha eller skjutas i båda knävecken

 2. Eller.. till den föräldern

  Typ:
  Du lilla pappa.. du låter illa,
  du har säkert haft en hemsk uppväxt för inte över din fars på din son..

  1. Tack Katarina för dina reflektioner ? Eftersom jag tror att vänliga ord skapar härliga relationer, tror jag att jag hoppar över den biten med stryk… Men om det händer igen då ska jag samla mod och påminna föräldern (eller de vuxna som finns med) att ord är kraftfulla… ❤
   Kram Anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *