Mina fyra tips – Att sätta gränser i relationer

“Att sätta gränser handlar inte om att vara respektlös mot någon annan, utan om att respektera sig själv” – Silvy Khoucasian…

För mig har det inte fallit sig naturligt att sätta gränser under livet. Jag vet att det handlar mycket om min ganska turbulenta barndom, där självkänslan och självförtroendet i stort sett sågades vid fotknölarna. Men när den insikten kom, varifrån mitt otydliga gränsdragande grundar sig i, så har jag övat, reflekterar och så har jag övat lite till. Och jag övar fortfarande för jag vill växa som människa hela livet.

Det är det som personlig utveckling handlar om enligt mig. Att komma till insikt över sina egna beteendemönster och därifrån välja den väg som man vill gå. Leva i det förgångna eller gå mot en gladare, friare och härligare framtid. Du kan aldrig förändra någon annan människa, bara dig själv.

Ja, visst är det är svårt att sätta gränser men det är så mycket värt det. All tid och engagemang att öva, reflektera och att öva lite till gör att du växer som människa. Du visar respekt för dig själv. Börjar du sätta gränser för dig själv idag så lovar jag dig att du snart kommer att se en förändring i ditt liv. Några relationer hänger inte med i din förändring och kanske avslutar er relation. Men är det då något att ha kvar i sitt liv? Relationer som inte vill att du ska växa och utvecklas som människa… Du kommer också märka att de vänner som väljer att stanna kvar, trots din personliga utveckling, är vänner som kommer stanna kvar under din härliga utvecklande resa.

Mina fyra tips

 1. Säg nej på ett tydligt sätt. Utan att låta hård eller kall. Var vänlig när du säger nej. ”Tack va snällt av dig. Den här gången säger jag nej, men jag hoppas festen blir supertrevlig för alla ni som kommer”.
 2. Släpp offerkoftan. Det låter hårt men vad har du att vinna på att gå och tycka synd om dig själv. Sluta leta efter anledningar/orsaker till varför du har svårt att sätta gränser. Det som har varit, har varit. Blicka framåt.
 3. Påminn dig själv om att du inte behöver förklara varför du inte kan eller vill. För ofta kommer man då snabbt med små vita lögner, ”hitte-på” ursäkter. Är du ärlig från början behöver du inte komma ihåg vad du har sagt…
 4. Använd ”jag” för att säga vad du känner och vill. Ibland är det okej att förklara men använd då ordet ”jag”. ”Jag är för trött för att följa med på bio ikväll”. Det handlar om tydlighet.

Fråga dig själv – När behöver jag sätta gränser i mina relationer”? Mitt svar, min gräns, min måttstock skulle vara, när jag inte känner mig bekväm. När jag inte känner mig respekterad eller betydelsefull.

Nu är jag nyfiken på hur du tänker och känner kring detta ämne. Lämna supergärna en kommentar.

TACK för att du stannade till och läste mitt blogginlägg! Dela gärna om du tycker om det du läser och varmt välkommen att bli en prenumerant till min blogg, min inspiration och till mina tankar.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

3 thoughts on “Mina fyra tips – Att sätta gränser i relationer

 1. Att bli respekterad som person och individ är ju jätteviktigt. Men när jag aldrig blir det? “Men lilla vän….nej nu gör vi såhär” jag kämpar varje dag för att bli lyssnad på. Nu börjar mina batterier ta slut.

 2. Hej Ankie och tack för dina tankar ❤
  Jag önskar det kunde finnas ett “quick fix”. Men det enda rådet jag kan ge är att öva, reflektera/utvärdera och åter öva på att förändra. Börja i en liten skala med att utmana och förändra dina beteendemönster. Gå ut med en strumpa i olika färger. Är du högerhänt, ät istället med vänster hand och vs. Gå på ett fik och ta en kaffe helt själv. Håll löften till dig själv, med andra ord; är det något du vill göra, har du en dröm, gör det oavsett om det tar emot! Låt det inte bara rinna ut i sanden. Det kan låta simpelt men ju mer du övar på små förändringar i din vardag, sånt som tar emot, desto modigare och starkare blir du på att våga förändra i relationer.
  All lycka och Kärlek till dig ❤
  Kram Anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *