Konsten av att bara vara, mina två tips.

“Så skönt att sluta göra, och vila i att vara” citat av Maria Helander

Åh hade du en ledig dag igår, va härligt. Va hann du göra då?

Redan där får vi en klar bild på alla måsten och krav som samhället på något sätt rutat in som ett mönster i allas våra liv. Vi måste fylla vår tid med att göra något. Ledig dag, innebär det verkligen att vi måste göra något? Måste vi tvätta, städa, veckohandla eller fylla dagen med andra aktiviteter? Är det inte tillåtet att bara vara en dag? Att låta hjärnan och kroppen få chans till vila och återhämtning.

Många jag pratar med känner att de förväntas att leverera något när de har sina lediga stunder. De får dåligt samvete om de inte gör någonting. Men för vem måste vi leverera och prestera? För vem lever vi? För andras eller för våran egen skull?

Det har varit några tuffa veckor, eller rättare sagt tuffa månader med separationen, flytten och en ihärdig förkylning bland annat. Så i tisdags på min lediga dag övade jag i Konsten att bara vara. Jag hade en inbokad tvättstugetid och hann tvätta två maskiner innan jag lyssnade på kroppen som ropade ”Hallå, lyssna på mig! Idag vill jag bara vara!”

Så jag släppte tvättstugan och tog en lång, skön och blåsig promenad istället.

Jag stannade till i skogen en stund och plockade upp ett granskott. Knuste ett barr mellan mina fingrar och sög in den härliga skogsdoften genom mina näsborrar. Friskt, levande och lugnande.

På vägen tillbaka till lägenheten gick jag förbi solgula små krokusar. Våren och ljuset är på väg!

När jag kom tillbaka till lägenheten gick jag och la mig och sov. För det va precis det min kropp behövde. Vilan.

Mina två tips

  • Vistas ute i naturen. Du behöver inte gå långt utan det kan räcka gott och väl att ta en kort promenad. Stanna gärna till en stund och plocka upp en kotte eller ett granbarr och bara njuta av doften en stund.
  • Sov. Att få tillräckligt med sömn är så enormt viktigt för att kroppen ska kunna återhämta sig. I sömnen bearbetas också tankar, känslor och upplevelser som vi har varit med om under dagen, vilket i sin tur gör att minnet stärks. Du får en friskare och gladare hjärna.

Reflektion: Är du en av dem som fyller dina lediga dagar med aktiviteter eller låter du också hjärnan få vila?

Nu önskar jag dig en fantastisk helg och du, gör dig själv en tjänst, öva i Konsten av att bara vara. Berätta gärna hur det går.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

One thought on “Konsten av att bara vara, mina två tips.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *