Komma ur nätet av negativa minnen

”Allt som vi irriterar oss på hos andra, kan leda till en förståelse av oss själva.” – Carl Jung 

I veckans PICK A CARD kom kortet UTANFÖRSKAP upp och jag skrev orden ”När utanförkänslan kommer, dras man lätt tillbaka till tidigare händelser i barndomen. Som en inre film som upprepas när man kände att man inte fick vara med. Släpp de känslorna nu, de tillhör det som har varit…”. Dessa rader väckte känslor hos några av mina följare som hörde av sig till mig. De hade fått en tankeställare som bröt deras negativa loopande just för den dagen. En påminnelse som de skrev att de kommer att bära med sig. En kvinna hade också skrivit ner den meningen och lagt den i sin väska för att plocka upp vid behov. TACK för era reflekterande mejl.

Det är lätt att hamna i en mental loop av tråkiga minnen. Det kan ibland räcka med att få en liten påminnelse i det liv som man lever idag, som väcker liv i det som tidigare sårat. Dofter, ansikten, namn, beteenden… som i sin tur kan väcka upp slumrande känslor i kroppen som exempelvis skuld, skam eller att man försöker förstå vad som egentligen hände då. Varför uppstod situationen? Och i dessa situationer är det lätt man övertänker. En till en början liten oskyldig canvas växer och blir större och starkare. Mer färgsprakande och kletigare. Och där i mitten sitter man som spindeln i nätet av ältande tankar.

Idag vet majoriteten av människor att hänga kvar i det som tidigare varit negativt i livet, i det förflutna är inte bra för vare sig kropp eller knopp. Men ändå är det så himla lätt att fastna i ett frossande av negativa minnen.

Jag själv hade en sån ”mental frossardag” i onsdags. Jag var trött, hängig och var en riktig surpuppeAnki. Startade dagen med att mala på om det som jag då upplevde inte fungerar i mitt liv. För att minska mitt negativa loopande fick jag under dagen påminna mig om vad som just då var viktigt för min kropp, för återhämtningen och för den fysiska och mentala balansen:

  • VILA – Min kropp var riktigt trött och behövde vila. Så utan dåligt samvete (i alla fall då och då) skippade jag dagens långpromenader. Bäddade ner mig i soffan och ömsom sov och ömsom läste bok.
  • TACKSAMHET – fick konstant påminna mig om allt jag är tacksam för. Mina andetag. Tak över huvudet. Känslan av härliga kramar. Att jag har färdiglagade matlådor i frysen. Att grannen slutat spela elbas med förstärkaren i… Känslan av tacksamhet väcker som jag tidigare har skrivit Må-Bra-Hormon i kroppen.
  • DAGSFORMEN – Påminde mig också om att den ”tandgnisslande surpuppan” kom också fram på grund av dagsformen. Jag hade sovit dåligt på natten och blev också väckt tidigt av ett sms. Påminde mig om att det som jag känner idag kommer att gå över.

Har du något knep när ältande tankar av negativa minnen vill göra sig hörd och sedd? Hur gör du för att hitta balansen igen?

TACK för att du stannade till och läste mitt blogginlägg! Lämna gärna en kommentar om du vill. Dela gärna om du tycker om det du läser och varmt välkommen att bli en prenumerant till min blogg, min inspiration och till mina tankar.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

One thought on “Komma ur nätet av negativa minnen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *