Kintsugi

>>Lär dig livets stora gåta, älska, glömma och förlåta<<

Detta ordspråk var ett av min mammas paradmantran. Så många gånger hon sa dessa ord när jag var en liten flicka när jag var ledsen för ord eller handlingar från andra som sårat mig. Samtidigt klappade hon mig mjukt över min högra kind.

Förra veckan när jag var uppe på Billingen och gick milen tänkte jag på mammas mantra. Jag var lite ledsen och gick och funderade på om jag någonsin skulle kunna komma över en sårande handling som jag går och bär på. Kommer jag bli hel igen? Kommer jag våga känna hundra procent tillit till min känsla och intuition, som blev djupt naggad i kanten av den sårande handlingen. Då ser jag plötsligt framför mig ett trasigt hjärta av sten och hör mig själv säga “Kintsugi, ja det är klart, allt kan läkas.” Genast ändrades mitt humör till det bättre.

Kintsugi är en uråldrig japansk teknik som används för att laga keramik som har gått sönder. Man skulle kunna ersätta det till gyllene sammanläkning. Traditionen går ut på att man lagade trasigt porslin med guld och ansåg att det blev ännu vackrare än sitt original. Att framhäva, acceptera sprickan istället för att försöka dölja, gömma eller glömma undan den. Visst är det en underbart magisk och fin tanke.

Smakar jag på mammas paradmantra idag i vuxen ålder, känner jag att jag skulle vilja ändra på det lite >>Lär dig livets stora gåta, älska, acceptera och förlåta<<. Det rullar ju dock inte lika lätt över tungan som originalet men… Genom att trycka undan, att glömma utvecklas jag inte. I acceptansen skapas utveckling.

Vi har alla en historia. Av olika anledningar går vi alla sönder, en liten skärva lossnar i kanten. Stanna upp en stund och fundera på vad i ditt liv skulle du vilja reparera och hela? Laga det i så fall med guld och bär dessa skavanker med stolthet. Se erfarenheterna som värdefulla.

Att det trasiga hjärtat kom min väg just den lågenergidagen, det gav mig hopp. Jag ska minnas allt det fina och laga sprickan som har uppstått med guld, (och acceptans och förlåtelse).

Kram från mig till dig //Anki
www.pearlnharmony.se

19 thoughts on “Kintsugi

  1. Du är så klok! ❤️ Jag älskar att läsa din inlägg, när de dyker upp i mitt flöde!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *