HSP – En värld full av känslor

”Vi känner oss tvingade att fatta beslut och sätta prioriteringar. Men i och med att vi är så plikttrogna, så sätter ofta väldigt känsliga personer sig själva sist.” – Elaine Aron –

Efter fredagens blogginlägg fick jag ett mejl från en kvinna som blev nyfiken på högkänslighet och känslor. Jag älskar att få mejl och frågor av er och känner sån uppskattning att ni tar er tiden att mejla till mig. Tack! Tack! Tack!

Så här stod det i mejlet. ”Hej Anki. Tack för en toppenblogg och för allt du delar med dig! Jag är nyfiken på högkänslighet och känslor för jag tror att jag själv är högkänslig. Skulle du kunna skriva lite om det och dina erfarenheter? Jag vet att det redan finns mycket på nätet om högkänslighet men jag tycker om hur du skriver och vill gärna höra dina tankar kring detta.” (Vem vill inte skriva om högkänslighet efter dessa fina ord!)

Att vara HSP

Rent generellt kan man säga att högkänsliga / HSP (High Sensitive Person) känner väldigt mycket. Vi styrs oftast inte av våra tankar utan istället lever vi i en värld full av känslor. Vi har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet av människor. Därför bearbetar vi allting mycket mer nyanserat och djupare. Blir jag kär då blir jag KÄR! Blir jag lycklig då blir jag LYCKLIG! Blir jag ledsen, ja då blir jag LEDSEN. So make me happy, not sad. Är du nonchalerande och otrevlig, då går jag helt sonika åt det andra hållet.

Högkänsliga personer uppfattar information och känslor som andra inte lägger märke till och plockar väldigt lätt även upp andras känslor. Har jag inte fått min återhämtning vet jag ibland inte vems känslor jag känner. Mina eller någons annan. Jag blir då sensoriskt överkänslig, det vill säga filtret för alla sinnesintryck mellan mig och alla som finns runt omkring suddas ut.

Under mina år inom barnomsorgen var det ofta min famn som barnen gärna kröp upp i. För att få tröst eller en stunds återhämtning, att bara få vara. Jag var även väldigt omtyckt bland mina arbetskamrater eftersom jag tog mig tiden att stanna och lyssna på deras problem och hur de mådde. Jag såg också de som behövde tröst… Att vara HSP innebär ofta att vi har långa känselspröt som uppfattar sinnestämningar, kroppspråk och andra subtila signaler i ett rum med andra människor. För mycket känslor från andra och för liten egentid för att ladda mina egna inre batterier. Detta var nog en stor del till att jag blev utmattad.

Mina återhämtningstips

1.Tillbringa en stor del ute i naturen. Att bara gå i tystnaden ute i naturen är fantastiskt läkande.

2.Skapa och vara kreativ. Min kreativitet är att skapa ord och även smycken, både i silver och i sten. Skapa och ge utlopp för dina känslor!

3.Ta den livsviktiga egentiden för att ladda om batterierna och komma i samklang med dina egna känslor igen.

4.Våga också prata och berätta om din högkänslighet för att sprida kunskapen vidare, men även för att underlätta för din partner eller dina andra relationer så inga missförstånd uppstår. Har det varit en tuff period med många intryck och du behöver avboka med dina vänner, då förstår och accepterar de bättre din avbokning. Våga vara ärlig om din högkänslighet.

Ett stort plus i kanten

Blir du tillsammans med en HSP:are, då har du en lojal partner då en HSP:are aldrig kommer att såra dig med flit. De kommer att ge sitt allt i en relation. Om du blir tillsammans med en HSP:are försök heller inte att förändra henne/honom, för att vara högkänslig går inte att förändra.

Läs gärna ett tidigare inlägg som jag har skrivit om Högkänslig – En värld med ett rikt inre liv. Men läs gärna också ett inlägg från Sarah Nilsson. Då kan du även få se ett klipp från Malou efter tio om högkänslighet.

TACK för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg, dela gärna om du tyckte om det du läste eller lämna en kommentar. Önskar dig en underbar vecka!
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *