Det här med att skvallra om varandra

“För att finna dig själv, ska du tänka åt dig själv” Sokrates…

Vi människor är i överlag kommunikativa. Vi gillar att prata med och om varandra. Vi gillar att bekräfta varandra. Sitter man i ett rum tillsammans med andra och det är tyst, kan många känslor och stresstankar väckas inombords. Pinsam tystnad har väl de flesta av oss upplevt. Så istället för att uppleva den pinsamma tystnaden babblar vi på om allt mellan himmel och jord… ibland till och med skvallrar vi om varandra…

Hur ser du på att prata om andra som inte är närvarande? Då menar jag inte på ett kärleksfullt uppmuntrande sätt, utan snarare föra vidare saker som man hört om andra.

Sokrates test med tre avgörande filter

Det sägs att den grekiske filosofen Sokrates mötte en dag en av sina lärjungar som var mycket upprörd. Lärjungen hade nyss träffat en av sina vänner som talat illa om Sokrates. Sokrates bad lärjungen att lugna ner sig lite och satte sig ner en stund för att fundera innan diskussionen gick vidare. Efter ett tag ställde Sokrates tre frågor till lärjungen:

  • Är det du tänker föra vidare till mig, är du helt säker på att det är sant?
  • Är det du tänker föra vidare till mig, är det snällt?
  • Är det du tänker föra vidare till mig, är det användbart för mig?

Lärjungen erkände att han faktiskt inte kunde vara säker på om det var sant eller inte, att det snarare skulle vara sårande än snällt, och att Sokrates mest troligt inte skulle ha någon nytta av informationen.

När Sokrates lyssnat färdig svarade han: om det du vill berätta för mig inte säkert är sant, kanske vara mer sårande än snällt, och att han inte kommer ha någon nytta av informationen, då är det bättre att han inte för vidare det som han har hört.

Mina tankar kring skvaller är just att dessa tre frågor är ett bra och avgörande filter på vad man ska eller inte ska föra vidare. Ju mer snällare vi är mot varandra, desto mer snällare värld kommer vi att leva i. Ganska enkel matematik, eller hur? Som Adam Alsing sa i en kommentar: Har du inget snällt att säga, säg det inte. Men har du något snällt att säga, säg det. Är lite nyfiken på hur du tänker kring skvaller? Lämna gärna en kommentar om du vill.

TACK för att du stannade till och läste mitt blogginlägg! Dela gärna om du tycker om det du läser och varmt välkommen att bli en prenumerant till min blogg, min inspiration och till mina tankar.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

4 thoughts on “Det här med att skvallra om varandra

  1. Det upphör aldrig att förundra mig hur mycket kunskap som fanns redan under antiken. Man får nästan en känsla av att vi inte utvecklats särskilt mycket. Tänkvärt och bra inlägg.

    1. Tack Emma för att du stannade till och lämnade några ord. Håller med dig om varje tanke som du har ❤
      Kram Anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *