Dags att bli självsnäll

“Finn lyckan i det lilla, och se det stora i varje människa” – Maria Helander.

Idag tänkte jag att du skulle få en tanke-, skriv- och visualiseringsövning innan jag börjar skriva om mina egna tankar kring detta värdefulla ämne, självsnällhet.

Tanke-, skriv- och visualiseringsövning

Ta fram en penna och ett papper och dela papperet på mitten. I första kolumnen skriver du “JAG” längst upp. – Tänk dig nu att du står framför en spegel, du tittar på dig själv från tårna till huvud. Det är tidig morgon och du har precis klivit upp ur sängen. Framför dig ser du en spegelbild av dig själv med okammat hår, morgontrötta ögon och oborstade tänder. Vad är det du skulle tänka eller kanske säga till dig själv när du nu står framför spegeln och tittar på dig själv? Vad är det du känner när du tittar på dig själv? Svara så ärligt som du kan och skriv ner orden under kolumnen “JAG”.

I andra kolumnen skriver du “BARNET” längst upp. – Tänk dig nu att du står mitt emot ett barn. Kanske är det ditt barn eller en väns barn som du lånat en stund. Barnet har precis klivit upp ur sängen med okammat hår, morgontrötta ögon, oborstade tänder och som står där nu och tittar upp mot dig. Vad är det du skulle tänka eller kanske säga till detta barn som just nu står framför dig? Vad är det du känner när du tittar på barnet? Svara så ärligt som du kan och skriv ner de ord och tankar som kommer till dig under kolumnen “BARNET”.

Titta nu på båda kolumnerna. Fanns det någon skillnad i dina tankar eller känslor när du tittade på dig själv, eller när du tittade på barnet? Om jag får gissa tror jag att det är fler gynnsamma och upplyftande tankar och ord under kolumnen “BARNET”. Har jag rätt? Varför är det lättare att lyfta andra än sig själv? Galet!

Självsnäll, så oerhört enkelt. Eller hur?

Självsnäll är för mig precis som det låter, att vara snäll mot mig själv. Det låter så självklart och så oerhört enkelt, eller hur? Självsnäll handlar om att jag duger precis som jag är. Att jag accepterar att jag är tillräcklig!

Men jag har själv inte alltid varit självsnäll. När jag var liten var jag så oerhört blyg, jag vågade knappt prata med människor. Men min inre röst pratade desto mer. Min inre röst tjatade på hur värdelös jag var som inte kom på något att säga. Min inre röst påpekade upprepande gånger att blyga tjejer inte får några vänner… I vuxen ålder övervann jag min blyghet, men då räckte jag inte till eller dög inte på jobbet. Jag var inte tillräckligt bra. Det jag gjorde dög inte (enligt mig själv) så jag stressade runt med kritiserande tankar om mig själv som gjorde så att varenda muskel i kroppen spände sig som en fiolsträng… och så hamnade jag i ett utmattningssyndrom som slutligen fick mig att stanna upp. Jag började efter ett tag känna självmedkänsla, acceptans och bit för bit ta ansvar över mitt egna liv.

Att vara självsnäll…

… är att säga snälla ord till mig själv. Att jag bryr mig om hur jag mår. Att jag lyssnar på vad min inre röst säger till mig. Att jag tar hand om min kropp och mitt sinne. Att jag vågar utmana mig själv för att utvecklas. Att jag gör sånt som jag mår bra utav. Att umgås med vänner som får mig att skratta, känna glädje, kärlek och lycka. Att jag är ärlig mot mig själv över mina behov, mina känslor – vem JAG är.

Ta nu fram papperet igen och titta på det som du har skrivit. Är orden under “JAG” inte upplyftande och självsnälla? Klipp då itu sidan och riv JAG- sidan i bitar och lägg dem i sopkorgen. Under delen där du skrivit “BARN” (där jag gissar att väldigt snälla ord finns…), kan du före BARN skriva dit JAG OCH MITT INRE… Sätt upp delen där det nu står “JAG OCH MITT INRE BARN” på ett ställe där du dagligen kan se alla de fina orden som du har skrivit ner. Känn dem också inom dig, att orden är fullkomligt sanna.

Avslutningsvis vill jag bara tipsa dig om Maria Helanders nya podcast, SJÄLVSNÄLLPODDEN. Vad är självsnällhet och varför behöver vi det?

TACK för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg, dela gärna om du tyckte om det du läste. Önskar dig en underbar måndag och vecka. Ta hand om dig, och lova mig nu att du är snäll mot dig själv. Du duger precis som du är. Du är tillräcklig.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *