Att vara egoistisk

“En egoist är en tråkig typ som intresserar sig mer för sig själv än om mig…”

… eller?

Ganska nyligen träffade jag en kvinna som berättade att hon inte hade så många vänner. ”Jag vet att det är egoistiskt av mig att välja min egentid före att umgås med andra, men ja, så är det bara”. Samtidigt ryckte hon lite nonchalant på sina axlar och tittade ut genom ett fönster bredvid. För visst är det lite pinsamt att erkänna för sig själv och för andra att man är egoistisk. Visst klingar det lite negativt?

I många år har jag också tolkat egoism som något mindre positivt. Jag har varit stolt över min medfödda lyhördhet över andra. Att finnas där och hjälpa andra med sina problem och med sitt växande. Min energi la jag på att andra skulle må bra. Jag var så lite egoistisk som jag bara kunde bli och jag var ganska stolt över det.

Vändpunkten

Tills min energi en dag bara tog slut och jag träffade den berömda väggen. En vägg som jag idag är tacksam för att jag mötte, för när jag tagit mig genom väggen började jag växa som människa. Jag började ta ansvar över mitt egna liv och tillgodose mina egna behov. Lite läskigt och skrämmande då mitt fokus tidigare hamnat på andra människors livsutmaningar. Helt plötsligt skulle jag börja lägga fokus på mig själv. Vara egoistisk! Vad vill jag? Vad mår jag bra utav? Vart finner jag energi? Vad själ min energi? I vad har jag balans?

Jag vill och jag mår bra …

… av att hjälpa andra i sitt växande, och då i mer balanserad form än tidigare som exempelvis genom den här bloggen. Jag väljer att dela med mig av mina personliga tankar och erfarenheter för den som väljer att läsa och i sin tur vill växa i sin självkärlek.

Jag har också som kvinnan jag pratat med valt att avsluta några relationer, några försvann av sig själv under min utmattning. Jag har själv valt att prioritera min egentid. Utan egen energi orkar jag inte hjälpa och finnas där för andra, eller för mig själv. Jag väljer att vara med människor som får mig att le, känna mig lugn och avslappnad. Inget spel utan genuint sedd och hörd. Men jag är öppen för att ge människor en andra chans, om han eller hon vill fortsätta vara betydelsefull i mitt liv.

Att vara egoistisk …

…enligt mig, handlar inte om att vara självisk i en negativ bemärkelse, att inte bete sig kränkande, sårande eller vårdslöst mot andra människor. Exempelvis: är du tokförkyld så stanna hemma! Även om du så gärna vill vara med på något inplanerat. Stanna upp och tänk på vad som är bäst för alla. Tänk lite extra idag också så vi får ett slut på spridningen av Coronaviruset.

Att vara egoistisk enligt mig, handlar om att ta ansvar över sitt egna liv och att tillgodose sina egna behov, på ett ödmjukt sätt, utan att armbåga sig fram eller att trampa någon annan på tårna. Jag kan vara egoistisk och samtidigt också visa Kärlek och 0mtanke om andra.

Nu blir jag lite nyfiken av att veta vad du får för tankar om det jag skriver? Berätta gärna.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

One thought on “Att vara egoistisk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *