Att släppa taget om ältandet

”Att titta i backspegeln hjälper dig inte att komma dit du vill”

Är du en av de som brukar älta? Då menar jag ältande av negativa tankar eller kanske av ett negativt laddat minne. När vi upprepat går omkring och påminner oss själva om att;

  • Jag förstår inte hur det här kunde hända mig.
  • Jag kan inte förstå vad det var som hände? Allt var ju så bra.
  • Jag blir så irriterad och kan bara inte släppa taget.
  • Livet är orättvist och det är typiskt att det händer just mig.
  • Vad är det för fel på mig?
  • Vad har jag gjort för fel?

Svarar du ja på att du faktiskt är en av de som brukar älta, då kan jag trösta dig med att du inte är ensam. Det ligger nämligen i människans natur att påminna sig själv om alla de negativa känslor och minnen som hänt i livet, snarare än att plocka fram det härliga och positiva. De som väcker härlig glädje och lust. Precis som vi människor också är fenomenalt duktiga på att ta till oss negativ kritik mer än positiv…

Som tur är så är våran hjärna elastisk, den är föränderlig och vi kan med lite träning ändra våra tankemönster. Om vi själva vill. Gör dig själv en stor tjänst, här och nu, fastna inte i ältandefällan! Ältandet håller dig bara kvar i det förflutna, i det negativa och kletiga. Det för dig inte framåt i livet.

Reflektion – När ältandet kommer, ställ dig då frågan – När jag tänker så här, vad vill jag med mina tankar? Älta eller klara av situationen? Älta eller acceptera? Titta i backspegeln eller blicka framåt? I vilken tanke finns minsta möjliga motstånd? I vilken tanke finns den härligaste känslan?

Självironiskt kan jag berätta att förut var jag jätteduktig på att älta, idag är jag inte alls lika duktig. Idag klarar jag bättre av att leva utan visshet och klarhet. Jag har accepterat att jag inte alltid kommer att förstå människors handlande och agerande men visst kan väl även jag då och då också tänka, ”Jag kan inte förstå vad som hände. Allt var ju så bra…”. Men idag, genom mina påminnelser om “vill jag titta i backspegeln eller blicka framåt”? Så när kletiga tankar kommer, går ältandet snabbare över.

Nu återstår för mig att önska dig en fantastisk helg och du, kommer ältande tankar ställ dig då frågan – När jag tänker så här? Vad vill jag med mina tankar? Titta i backspegeln eller blicka framåt? Berätta väldigt gärna hur det går.

Du förresten! Du har väl inte missat att du nu kan få mina tips och min Inspiration direkt till din e-post? Om du har missat, följ länken HÄR för mer information. Och ja, det är helt gratis!
Puss o Kram Anki
www.pearlnharmony.se

One thought on “Att släppa taget om ältandet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *