Att släppa rädslan över vad andra ska tycka

“Hey you! Shine bright like a diamond”

Jag tror från djupet av mitt hjärta, att visa medkänsla och kärlek till andra är a good thing. Kärlek föder kärlek. Vänlighet föder vänlighet. Men ibland kan jag inte låta bli att fundera på om livet har lagt sitt huvudfokus på att man ska känna medkänsla och kärlek till andra i första hand. Men oss själva då? Är inte jag lika viktig som andra? Är inte du lika viktig som de du har runt omkring dig?

Många gånger tror jag också att det handlar om rädslan över vad andra ska tycka. En av mina egna rädslor har varit att inte våga visa öppet min intuitiva sida, min medialitet, min healingförmåga. För det sticker ut, som jag ser det, i en fyrkantig värld.

Ett exempel från mitt liv hände för många år sedan, 2005 tror jag det var. Jag jobbade extra i en hälsokostbutik här i Skövde på den tiden. I butiken fanns även bland annat tarotkort och pendlar. Min morbror och hans fru var på besök från Norrland och en kväll gick vi förbi min dåvarande arbetsplats. När vi stod där utanför och tittade in genom skyltfönstret fick min morbror syn på tarotkorten. Jag hörde honom säga ”Men herregud, sånt där hokus pokus håller väl ändå inte du på med? Du har väl ändå förståndet i behåll?”  och jag hörde mig själv svara det han ville höra ”Åh nej, sånt håller inte jag på med…”. Vad jag förminskade mig själv då för att vara honom tillagds. Av rädsla för att sticka ut. Av rädsla för vad han skulle tycka. När vi kom hem till mig igen gömde jag undan mina tarotkort som stod i bokhyllan…

Det tog flera år för mig att börja stå upp för den jag är. Jag insåg tillslut att hur mycket än jag vrider och vänder på mig själv för att vara andra människor tillagds, har inte alltid samma acceptans och respekt alltid reflekterats tillbaka till mig från vänner, bekanta, familj. Varför ska jag vända mig själv ut och in för att bli accepterad av andra? Jag är den jag är. Jag är medial, jag är intuitiv, jag är “hokus pokus” and so what?

Är det inte så livet bara är ibland också? Man blir jämförd. Man blir synad oavsett vem man än är?

 • Du har för lite pengar, eller för mycket pengar.
 • Du har för stor bil, eller en för liten bil.
 • Du är för ”hokus pokus”, eller ”för fyrkantig”.
 • Du har ett för stort hus, eller ett för litet.
 • Du är för glad, eller för arg.
 • Du är för tyst, eller pratar för mycket.
 • Du är för sjuk…eller för frisk för att vara sjuk (utmattningssyndrom är ett av de exemplen där man faktiskt kan få den jämförelsen. Ingen ser hur jag mår på insidan).
 • Du har för mycket tid, du har för lite tid.
 • Du är för ensam, eller har för mycket umgänge med andra.

Men i slutändan är det ändå upp till mig själv hur jag väljer att ta åt mig av kritiken. För vad händer när vi blir av med rädslan och vågar börja ta plats i livet för den vi verkligen är? Struntar i vad andra tycker och tänker. Jo vi börjar leva det liv vi vill leva, det fria livet som vi förtjänar att leva. Ett lyckligare liv.

Jag vill hjälpa fler människor att våga vara sig själv och det är därför som jag skriver i min blogg, för att visa – Kan jag så kan du -. Nu menar inte jag att alla som läser min blogg ska separera, flytta in i en etta och börja frigöra sitt ”hokus pokus”. Utan jag menar, våga ta din plats i livet, utan rädsla. “Livet ska levas, inte bara överlevas” som Torkild Sköld också pekar på. Glöm inte, Du är regissören i ditt liv.

Vill bara avsluta detta inlägg med att säga, alla tummar upp och hjärtan jag får på sociala medier, alla fantastiska kommentarer även de som kommer in privat, lyfter mig och ger mig mer energi till att fortsätta skriva. Så tack!

Ha det nu så gott så hörs vi nästa vecka. Om du har missat veckans Pick a Card hittar du den HÄR. Lämna gärna en kommentar om du vill. Dela gärna om du tycker om det du läser och varmt välkommen att bli en prenumerant till min blogg, min inspiration och till mina tankar.
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

3 thoughts on “Att släppa rädslan över vad andra ska tycka

 1. Jag har efter några år av LIDANDE både kroppslig och själslig bestämt mig för FÖRÄNDRING.
  Jobbar hårt på olika plan, inte lätt men är övertygad att det ska gå??
  Läste din blogg och blev intresserad ☀️☀️

  1. Hej Theres och tack för att du stannade till och skrev några reflekterande ord, till mig och till alla som läser dina tankar om förändring ❤ Inställning är verkligen A och O för en framåtgående livsförändring. Heja dig!
   Kram Anki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *