Att sätta en värdering på andra

>> Love is not what you say. Love is what you do…<<

För några dagar sedan överhörde jag i ett samtal ett ord som väckte ett slumrande minne från 2010 hos mig. Då, 2010 hade jag precis startar upp mitt företag PearlNHarmony med fokus på alternativa behandlingar och smycken i sten och kristaller. För att hålla ekonomin flytande i mitt nystartade företag städade jag vid sidan av på halvtid. Jag städade bland annat på ett gymnasium här i Skövde där det en dag uppstod en diskussion i ett lärarrum. De dividerades vilken filosof som hade sagt orden;

” Om jag tar in döden i mitt liv, erkänner den och accepterar den helt och hållet. Då kommer jag befria mig från rädslan av att dö och från livets alla småaktigheter. Först då kommer jag vara fri att vara mig själv. ”

Namn efter namn på kända filosofer kom på tal men alla var lika osäkra på om de tänkte rätt. Jag visste dock svaret så jag sa med ett leende, ”Om jag inte missminner mig så tror jag faktiskt att det var Martin Heidegger”. Först blev det helt tyst i rummet, sen kom skratt med tillhörande ord med undermening ”ta och fortsätt städa du så sköter vi det som vi är bäst på”. Ingen tittade på mig. Blickarna gick endast mellan dem som satt vid ett skrivbord.

Utanförskap och (ned)Värdering…

Bara för att jag tömde deras papperskorgar, städade golv och toaletter så drog de en icke vidimerad slutsats om min kunskap. De satte en värdering på mig trots att de inte hade en aning om vad jag kan och inte kan. Ingen där visste att jag har en filosofie kandidatexamen i teoretisk filosofi och neuropsykologi. Ingen där visste att jag några år tidigare hade fått ett MVG på en tenta med fokus på just Heidegger. Men, det är heller inte relevant att veta, om man tänker och lever utifrån Kärlek och Omtanke. Allas lika värde.

Eftersom jag tänker och lever så gott jag kan utifrån dessa termer blir jag ibland ledsen över att människor så lätt värderar varandra. Oavsett om det handlar om grupper som lärare, egenföretagare, lokalvårdare, snickare, utmattade… you name it. Vi pratar här på individnivå, vi har ju alla ett personligt ansvar i våra egna liv.  Jag förstår att det kan handla om tidigare liv och erfarenheter, grupptryck till och med. Att det ligger något undermedvetet och triggar igång ett minne. Men, har vi inte lärt oss något från historien? Varför måste vi sortera ut varandra? Trycka in våra medmänniskor i en trång mall om vem som är mer eller mindre värd?

>> Släpp egot som vill skapa ett stort och geggigt drama. Egot som värderar. Acceptera istället varandras olikheter. <<

Dock känner jag en stark hoppfullhet då jag ser en stabil förändring sen 2010. Idag möter jag fler och fler människor som lever med en stark önskan om att lyssna på själens sanna väg. Maktskiftet som pågår nu i Sverige har hos många framkallat starka känslor som rädsla, sorg och oro… men, jag känner en enorm tillit till jämlikhet och villkorslös kärlek. Vi blir fler och fler som vågar ta steget att lyssna på hjärtats röst. Allas lika värde.

För är det något som jag har lärt mig ifrån min utmattning – Hoppet är det absolut sista som överger mig. Kan du tänka det, kan det ske.

Kram Anki

8 thoughts on “Att sätta en värdering på andra

 1. Vad fint av dig😊och vilken styrka att inte bemöta dessa “kollegor” med samma mynt. Insida speglar utsidan. Stor bamsekram till dig💐

 2. Sorgligt bemötande i stunden och för dig personligen. Jag ser dock en solklar ’upprättelse’ för dig – och förhoppningsvis även en insikt samt en själslig tillväxt hos de som bemötte dig – när de insåg att du hade rätt💪.

  Fina slutord om hoppet och med ”Kan du tänka det, kan det ske”❤️
  Varm kram🤗🌻

  1. Eller hur Birgitta, jag blir alltid lika förvånad när vuxna människor beter sig med en “mobbar” attityd. Ingen skön energi alls… Tro Hopp och Kärlek ❤️
   Kram fina du!//Anki

 3. Du skriver så fint och tänkvärt. Tar verkligen till mig det och kan bara instämma till fullo. När det gäller maktskiftet i Sverige är jag tyvärr inte lika hoppfull. Kram Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *