Relationer och känslor

“Thank you for being the reason I smile – Okänd”

Jag tycker det här med relationer är så fantastiskt intressant. Hur jag mår när jag är tillsammans med andra människor. Hur andra människor får mig att trivas med mig själv (eller inte…). Hur man beter sig mot varandra, vad man säger både verbalt och med kroppsspråk. Genom mina år har jag träffat så många olika personligheter – De som lovar högt men håller tunt – De som pratar skit bakom ryggen men är supertrevliga när man ses – Och så finns de – De som gör mig fantastiskt lycklig och glad att jag bara vill ses ännu mer – Ja det finns en uppsjö av olika beteenden och jag tycker som sagt att relationer och beteenden är enormt intressant! Och det kan väcka så många olika känslor…

Skam, skuld och glädje

Skam är känslan som kommer utifrån dig själv. Att känna sig misslyckad, att man inte duger, att du upplever dig själv som exempelvis tråkig eller blyg. Eller att du på något annat sätt känner dig kränkt eller förödmjukad. Att det är något i ditt beteende som har gjort att du har blivit utesluten ur en grupp eller ignorerad från en vän. Att du inte längre känner dig sedd eller hörd.

Skuld är känslan av att vilja ställa allting till rätta. En känsla av att du kan, vill eller måste ändra i ditt beteende. Eller att du har en känsla av att du agerat på ett sätt som har gjort någon annan ledsen eller sårad. Vilket också kan vara ett kraftfullt verktyg för att kunna manipulera (medvetet eller omedvetet) för att få som man vill – ”nej tänk inte på mig, jag är van att få klara mig själv…” Eller som jag har hört föräldrar säga till sina barn ”om du bara kunde vara lite lugnare och tystare som din syster då hade jag också kunnat få lite mer lugn och ro”. Föräldern projicerar en känsla av skuld till sitt barn som av ren natur är lite mer högljuddare än sin syster…

Glädje är en känsla som ger kraft och styrka. Glädje kan uppstå i vardagliga saker som att kura ihop sig i ensamhet under en filt och läsa sin favoritbok. Men eftersom dagens inlägg handlar om relationer så tänker jag snarare glädje i termer av små kärleksfulla meddelanden, ett härligt leende, hålla upp dörren för någon annan, släppa förbi någon i kön eller att kura ihop sig under ett täcke tillsammans med den man älskar.

Skuld och skam väcker negativa känslor som väcker stresshormonet kortisol i vår kropp. Väcker kroppen att stå redo mot kommande hot. Glädje är känslor som väcker oxytocin i vår kropp, ett ”pep-hormon”. Glädje är med andra ord ett beteende som får oss alla att må bra, som får oss att le.

Så, vem vill du vara? Vad vill du känna eller förmedla i dina relationer? Skuld, skam eller glädje? Hur vårdar du dina relationer?

Visste du förresten om att förlust eller uteslutning ligger i samma del i hjärnan som fysisk smärta. Därför kan separationer, att inte bli sedd eller hörd, utestängd i en grupp eller hos en enskild vän inte bara såra, utan också göra fysiskt ont. Och fysiskt ont kan också leda till stress. I dagens meditationsutmaning, MEDITATIONSUTMANING DEL TVÅ delar jag därför med mig av en återhämtande andningsövning som minskar stress och ökar koncentrationen. För du är väl med i min – Meditationsutmaning i 100 dagar.

Mina fyra tips för en hållbar relation

Kommunicera dina åsikter. Säg rakt och ärligt vad du vill, känner och tycker. Låt ingen annan gissa sig till dina tankar.

Stå upp för dina egna behov. Våga var ärlig i vad som får dig att må bra.

Projicera aldrig någonsin skuld eller skam hos någon annan.

Slösa med härliga leenden och kärleksfulla meddelanden. Sprid glädje!

Nu återstår det bara för mig att önska er en fantastisk helg! Och du, TACK för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg, dela gärna om du tyckte om det du läste och lämna gärna en kommentar, det gör mig så glad! Nu ska jag sätta mig en stund nere i min silversmedja och skapa och forma fram några smycken, dricka mitt kaffe och lyssna på regnet utanför. Känna tacksamhet att jag har tak över huvudet…
Kram Anki
www.pearlnharmony.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *